BIOGRAFIDet er vel derfor Marianne Kostøl har beholdt sitt personlige uttrykk.

Med sin stemme, tekster og musikk, gitarer, ukulele og trefløyter slår Marianne an strenger i deg. 

Hennes tekster er harmoniske, skildrende og sterke. Hun har laget alle de iørefallende melodiene som står så godt til tekstene.

Fra tidligere tider i Viseklubben Børre på Toten, gjennom familiekvartetten Visekvart’n og visegruppa Vægaskjelle, er Marianne fortsatt halvparten av duoen Safran, men er for det aller meste en soloartist. Hun er stort sett alene på scenen, men samarbeider også med mange andre musikere.

Selv har Marianne utgitt albumene, "Ta natta tilbake", "SPOR", og "Jordbærputer & Lakrisbåter" på forlaget Maia Records, og medvirker på flere andre produksjoner.

Lyriske perler på en snor

Marianne begynte sin kreative sti i 1987 da hun skrev sin første ballade ”Ta vare på livet nå” som har fulgt henne på nesten alle hennes konserter og er blitt ett av hennes varemerker. Siden den gang har stien blitt bredere, og hun har tråkket alle sporene selv. Nå bruker hun ikke bare landeveien, men også de mer trafikkerte gatene med sine viser, ballader, romanser og barnesanger i bagasjen.

Ta vare på livet nå, er et tema i mange av Mariannes tekster. Hun skriver om det vare og nære, det urettferdige og vonde.

Det er også mye protest i Marianne. I en av hennes sterkeste skildringer av maktmisbruk mot kvinner, "Ta natta tilbake", reiser selv hårene på tilhørernes kropper seg i protest. Den er tittelsporet på hennes debutalbum fra 1997.

Bestillingsverk

 

- Barneprogrammet "Jordbærputer & Lakrisbåter" ble bestilt til "Musikk for førskolebarn" av Oppland fylkeskommune i samarbeid med Rikskonsertene.
- Familieprogrammet "Barnas Alf Prøysen" er bestilt til Alf Prøysens 90-års jubileum av Blåklokkevikua/Norsk Visefestival 2004.
- Marianne har skrevet flere sanger til store idrettsarrangement som alle er å finne på "SPOR", den offisielle cd-en til NM på ski 1999.
  •  ”Hyllest til Holmenkollen” 1992  
  • ”Med flammen som symbolet på liv” til OL-fakkelstafetten 1994  
  • ”Da skia vart laga ta tre”. Den offisielle sangen til NM på ski 1999 Nordiske grener

Barn

Marianne arbeidet med barn i mange år før hun satset for alvor som musikalsk landeveisrytter. Derfor ble det naturlig også å holde konserter for- og med barn.

Det startet med at Marianne hadde behov for barnestemmer til studioinnspillingen av vinteridrettssangene. Den lille barnegruppa ble så attraktiv at de ble engasjert for å synge rundt i distriktet, og fikk også i oppdrag å være barnekor på juleplaten ”På Hjul med Scandinavia”. Siden rullet de syngende inn i TV 2’s studio med nisseluer.

Barnas sangglede gav seg utslag i at jentene i gruppa nektet å legge opp. De kalte seg ”Myke Rosa Jordbærputer” og tok over showet. Når det av og til var med en gutt, fikk han lov til å være lakrisbåt. De kravstore jentene nøyde seg ikke lenger med å være korjenter, og Marianne ble degradert til akkompagnatør.

I 2001 kom barneplata "Jordbærputer & Lakrisbåter", som høstet kjempeflotte kritikker og anbefalinger.

Fra våren 2001 har det cabaret-aktige barneprogrammet "Jordbærputer & Lakrisbåter" blitt spilt over 300 ganger i regi av Rikskonsertene, Folkeakademiene, familieparker, festivaler og festspill. NRKs program "STÅ OPP" sendte fra en av konsertene 14. april 2002.

Kurs

Norsk Viseforum og Norsk Musikkråd er to av Mariannes viktigste samarbeidspartnere ved siden av Oppland fylkeskommune.

Som prosjektleder og koordinator for Norsk Viseforum er hun også kursleder for "Sang i SFO, skole og barnehage", med formål å styrke allmensangen i Norge.

Ellers holder Marianne flere kurs for deg som arbeider med barn.

Nye prosjekter

Marianne har mange jern i ilden. Hun har i lengre tid arbeidet med et stort kirkeprosjekt som kommer på veien med tid og stunder.

Nye konstellasjoner med nye musikere vil etter hvert vise spennvidden i stil og repertoar.